Състезание на английски език "ДА СПЕЛУВАМЕ ЗАЕДНО"

The winners
Победителите

На 09 февруари 2013 година в аудиториума на академичен център Балкански в кампус Скаптопара на Американски университет се проведе Първото състезание на английски език Да спелуваме заедно, което се организира от Регионален инспекторат по образованието и Средно общообразователно училище „Георги Измирлиев“ с подкрепата на Корплюс, Американски университет в България и С.А.Н. ООД – Варна, изключителен представител на Pearson за България.
Целта на състезанието е да повиши подготовката на учениците за участието им в състезанието по правопис SpellingBee, като се готвят заедно с родителите си, които от своя страна подкрепят децата си и се състезават наравно с тях по забавен и нетрадиционен начин.
Присъстваха Ивайло Златанов – началник на Регионален инспекторат по образованието, Благоевград, Димитър Цеков – изпълнителен директор на Корплюс – България, Валя Завялова – програмен директор на Корплюс, Боряна Шалявска – директор на отдел Прием на студенти в Американския университет, учители, родители и участници.
Състезанието има и своя авторска песен, написана, записана и изпълнена от Снежина Дуевска, бивша ученичка в Гимназия „Пейо К. Яворов“, град Петрич, която вече учи в University of EastLondon в Лондон, Англия. Заглавието е А DreamerinTuscany, а Тоскана – красиво кътче, където всеки би могъл да отиде, както и навсякъде по света стига да знае чужди езици и да реши да участва в подобни състезания. Става дума за възможностите и вратите, които участието в подобни инициативи и извънкласни дейности отварят. В този смисъл Тоскана да е по-скоро метафора за това, което можеш да получиш като награда, ако си достатъчно смел и амбициозен да участваш. В изпълнението на песента участва Васко Кръпката. Инструментариумът е на рок група No frames. Снежина не присъстваше, но бе изпратила видео, в което приветстваше участниците.
Журито се състоеше от водещ и трима диктори – носители на езика – американецът Натаниел Баумгарднер от отдел „Прием на студенти“ и двама студенти от АУБ – Кейлън Браун и Валешка Соролзано.
Участваха 50 ученици от ІІ до VІІ клас и 10 родители в три категории – Бъдещи спелинг състезатели, Същински спелинг състезатели и Спелинг родители. Заелите първите три места получиха грамота и награди от АУБ, Корплюс и Пиърсън, а всеки един участник – грамота за участие и награда от Корплюс и Пиърсън.
Инициативата продължи на следващия ден с участието на СОУИЧЕ „Св. Климент Охридски“, Благоевград. Състезаваха се 32 ученици в категория Спелинг състезатели и 9 родители от категория Спелинг родители.
Журито

Публиката

Родители, победители в спелуването

Изготвил:
Любка Стоименова
Старши експерт по чужди езици
Регионален инспекторат по образованието